Ești aici:

Home » Blog » Destinatii Inedite de Vacanta » Andrei Travel recomandă: ce să mănânci în Turcia!

Andrei Travel recomandă: ce să mănânci în Turcia!

30 august, 2019


Când spunem Turcia, ne gândim la all inclusive! Dar ce păcat este să călătorești în Turcia și să mănânci paste, pizza și salată grecească, mai ales când gastronomia turcească este un deliciu aparte, de îți vine să te lingi pe degete. Fie că ai planificat un city-break la toamnă în Istanbul, o vacanță pe litoral sau un circuit în mai multe destinații din această țară încântătoare, trebuie neapărat să știi ce să mănânci în Turcia pentru a descoperi gustul de neuitat al bucatelor tradiționale turcești!

Se spune că bucătăria românească s-a inspirat cu multe feluri de mâncare, combinații de ingrediente și gusturi de la turci. Nu este de mirare, trecutul istoric ne demonstrează că acest lucru este posibil și cel mai probabil că este, chiar și un fapt realizat. Noi te invităm să încerci acele bucate care îți par asemănătoare cu felurile noastre de mâncare și să ne spui ce ți-a plăcut mai mult!

Ce să mănânci în Turcia – recomandări de la Andrei Travel!

Menemen. Începem cu micul dejun, așa cum se cuvinte, pentru că Menemen este un fel de mâncare, o omletă mai complexă și delicioasă, preparată și servită în prima parte a zilei. Omleta, pe lângă ouă, mai conține și ceapă, roșii, ardei și diverse condimente, pregătite de tigaie și servite cu pâine. Comandați o cafea turcească și o porție de Menemen și ieșiți la terasă pentru a vă bucura de razele soarelui de toamnă. Condimentele și atmosfera anotimpului auriu sunt o combinație de neratat!

Mancare meneme Turcia

După ce mai hoinăriți un pic în căutarea comorilor istorice și culturale, opriți-vă la un colț de stradă și cumpărați-vă un Simit, care este un covrig scăldat în semințe de susan. Crocant pe exterior și pufos în interior, acesta merită să vă opriți și să-l savurați în vâltoarea străzilor turcești. Completați această gustare cu un pahar de suc de rodie proaspăt stors și sunteți asigurat cu energie pentru încă două ore.

Mancare Simit Turcia

Meze sunt un fel de aperitiv ușor, dar delicios, simplu, dar condimentat, care se servește înaintea felului principal. Și pentru că aveți de unde alege și pentru prânz și pentru cină, vă recomandăm să comandați mai multe farfurii cu Meze pentru a nu vă plictisi în timpul așteptării în restaurant. Iar plictiseala nu vă va vizita nici măcar o clipă, când în față vi se vor învârti zeci de farfurioare cu salată de vinete și alte legume, chifteluțe, humus, cașcaval și brânză, atom (iaurt cu ardei iuți uscați), pastă de roșii cu ardei iute și nuci, fâșii de vinete cu usturoi și alte combinații delicioase de legume, carne și lactate.

Mancare Meze Turcia

Sarma turcească sunt aceleași sarmale românești. Cum aceleași… adică urmează aceleași etape de preparare și în mare parte conțin aceleași ingrediente. Dar cum știm că fiecare rețetă de sarmale diferă de la o regiune la alta chiar și în România, ce să mai vorbim de regiune, când fiecare familie are o rețetă secretă pentru cele mai bune sărmăluțe, atunci să nu ne mirăm că Sarma din Turcia nu prea se aseamănă la gust cu sarmalele de acasă. Aceeași situație se întâmplă și cu Dolma, care presupune ardei umpluți, dovlecei umpluți, roșii umplute, cepe umplute, vinete umplute și atenție – midii umplute. Dacă suntem siguri că ați mâncat anterior legume umplute cu orez, carne și alte legume, când vine vorba de midii umplute, nu suntem la fel de siguri. Nici noi nu gustasem așa ceva până nu am ajuns în Turcia, așa că recomandăm încredere acest fel de mâncare!

Mancare Dolma Turcia

Pentru felul principal aveți o alegere variată, pentru toate gusturile, preferințele și buzunarele. De la Kebab-uri de cateva zeci de feluri până la pește pescuit și pregătit în aceeași zi, Turcia poate să surprindă cu gusturi, combinații de arome și ingrediente pe orice oaspete al său. Pentru prânz și cină vă recomandăm să gustați Durum, Kofte, Testi Kebab, Manti, Imam Bayildi și desigur pește proaspăt, mai ales dacă veți călători în stațiuni și orașe de pe litoralul Turciei. Combinați masa de prânz cu un pahar de vin turcesc, iar seara nu ratați să gustați din băutura lor tradițională – raki.

Kebab autentic in Turcia

Mai aveți loc și pentru desert? Noi mereu găsim loc pentru desert, așa că sperăm că sunteți pe aceeași lungime de undă cu noi, pentru că desertul turcesc merită un loc aparte în această listă cu recomandări. Toate dulciurile și deserturile și patiseria dulce a Turciei ne-am dori să o numim un mare Turkish Delight (Încântare Turcească), dar în realitate, doar rahatul face parte din această categorie. Iar în Turcia, vorbim doar despre Turkish Delight de calitatea premium, adică rahat cu fistic, nuci, alune, curmale, caise uscate, nuga și alte combinații fantastice. Pe al doilea loc în lista noastră de recomandări turcești este Baklava-ua de mai multe tipuri și Kadaif-ul, care se aseamănă la gust, dar totuși sunt atât de diferite și  gustoase în felul său. Și desigur să nu uităm de Dondurma, înghețata turcească, care este făcută din mastic și salep, astfel are un gust și o textură total diferită de înghețata mâncată până acum!

 

Baclava Turcia

Iar la final, pentru a încununa cu succes această călătorie gastronomică, se recomandă un pahar cu ceai turcesc neîndulcit!

Ceai turcesc autentic

Desigur, cum pot fi susținute aceste recomandări de mâncare turceastă fantastică fără o recomandare de vacanță în care să vă permiteți să gustați din toate delicatesele menționate, să cumpărați cel mai bun Turkish Delight și să vă bucurați de energia unei cafele turcești. Andrei Travel te invită într-un circuit unic în Turcia, în care ai ocazia să vizitezi destinații uimitoare și să te răsfeți cu bucatele din gastronomia tradițională, mai ales că acum cunoști ce să mănâncă în Turcia!SUS