Ești aici:

Home » Blog » Destinatii Inedite de Vacanta » Andrei Travel recomandă: ce să mănânci în Ungaria!

Andrei Travel recomandă: ce să mănânci în Ungaria!

27 septembrie, 2019


Când zicem bucătărie ungurească, unele dintre asocieri sunt acele preparate și feluri de mâncare care au ajuns și la noi și pe care le-am gustat cu mare drag – gulaș, langoș, kurtoș. Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare, pe care, cel mai probabil, le-ați savurat deja, dar care merită să le acordați o atenție deosebită dacă ajungeți prin Ungaria sau chiar în Budapesta.

Ne-am gândit să vă facem un mic ghid cu feluri de mâncare maghiare, care să vă ajute în unul dintre cele mai complicate impasuri dintr-o călătorie – ce să mănânc în Ungaria?

Gulașul este starul gastronomiei maghiare – acest fel se prepară și în afara Ungariei, este cunoscut la nivel internațional și a devenit chiar un simbol al ungurilor. Gulașul adevărat se prepara cu multă carne de vită, câteva legume și mult ardei boia. Acesta se servește pe lângă o porție de cartofi, piure sau knöpfle, care sunt un fel de paste tradiționale ungurești, preparate cu ou.

ce mananci in ungaria gulas

Langoș ați mâncat și în România, pe la munte, așezat pe iarbă, sub cerul infinit. Însă langoșul din Ungaria are un farmec aparte, pentru că ingredientele care se presară deasupra aluatului prăjit sunt mai variate. Nu vorbim despre smântână cu usturoi și cașcaval. Vorbim despre smântână, usturoi, cașcaval, bacon și ceapă roșie sau smântână, cașcaval, ceapă roșie și cârnaț unguresc. Multe localuri propun oaspeților săi și langoș pentru desert – acoperit cu ciocolată, banană și dragoste! Delicios!

Halaszle este numită și supa pescarilor, pentru că este o supă preparată din pește, ardei boia și încă un pic de ardei boia. Se spune că această supă, roșie ca focul, arde fix ca el, fiind una dintre cele mai picante preparate europene. De obicei, se folosește crap sau alt fel de pește de râu. Pentru zilele friguroase ale toamnei sau ale iernii, acest fel de mâncare pare alegerea perfectă după câteva ore de hoinărit în Budapesta.

Știați că și ungurii au sarmale? Am vorbit despre mai multe varietăți ale acestui fel românesc, când am scris despre mâncarea din Turcia pe care nu trebuie s-o ratați, dar ținem să vă amintim că și în bucătăria maghiară veți găsi foi de varză murată umplute cu carne și orez. Acestea se numesc Töltött káposzta și se servesc cu smântână. Cât de diferit poate fi gustul? Vă rămâne să gustați și să aflați!

Chicken Paprikash este un alt fel de mâncare pe care trebuie să-l încercați în Ungaria, care este pregătit peste tot și localnicii îl adoră. Puiul, este preparat pentru câteva ore într-un sos cremos, cu ardei boia și apoi este servit cu acele paste tradiționale – knöpfle, acoperite cu sosul în care s-a pregătit puiul și smântână. Savuros!

ce mananci in ungaria chicken paprikash

Kurtoș sau Kürtőskalács are, totuși, un gust mai bun la el acasă. Preparat cu dragoste și grijă, scăldat în zahăr sau scorțișoară sau nuci mărunțite, Kurtoșul amintește mereu a sărbătoare. Combinat cu un pahar de vin fiert și savurat în luminițele sărbătorilor de iarnă, acest desert captează printr-un nivel superior de plăcere!

Dobos Torte poartă numele inventatorului său – cofetarul József C. Dobos, care a creat acest deliciu în 1885 și a păstrat în secret rețeta tortului până a ieșit la pensie. Creat din pandișpan, cremă de unt cu ciocolată și acoperit cu caramelă, Dobos Torte este o bucățică de rai, care creează o anticipare înainte de a fi gustat și surprinde prin gustul său divin. Este o creație genială a maghiarilor pe care nu aveți cum să nu o gustați în Ungaria!

ce mananci in ungaria dobos torte

Unele dintre cele mai bune cafenele și locații din Budapesta unde puteți gusta aceste feluri de mâncare maghiare sunt: Retro Langos, Espressoul Budapest, Desszert.Neked, Hungarikum Bisztro, Paprika Vendéglő, Regős Vendéglő, Pozsonyi Kisvendéglő.

Pentru a gusta din cele mai delicioase feluri de mâncare ungurești, alegeți acum un city-break în Budapesta și bucurați-vă de atmosfera unică a unei toamne aurii în capitala maghiară!SUS