Ești aici:

Home » Excursii Elevi » EXCURSIE ELEVI CLUJ 3 ZILE: ÎN INIMA ARDEALULUI

Se poate realiza cu plecare din orice oraș din România

EXCURSIE ELEVI CLUJ 3 ZILE: ÎN INIMA ARDEALULUI
Excursie școlară de trei zile în Cluj-Napoca cu multiple obiective din Ardeal, cu autocarul

Itinerar: București, Sinaia, Bușteni, Brașov, Bran, Râșnov, Brașov, București

de la 385 Lei
/ persoană

Excursie scolara la Cluj-Napoca


Tip Transport: Autocar

Tip Masă: Demipensiune

Număr zile: 3

Grup minim: 40

Descriere Program Excursie Cluj 3 zile

ZIUA 1

453 km 2 km 3

Cetățile Feldioara și Rupea, Salina Turda

Plecare spre Cluj cu opriri pentru vizita la cetatile Feldioara și Rupea și la Salina Turda. Cina seara la cazare.

ZIUA 2

49.58 km 2.5 km 5

Mănăstirea Nicula, Cheile Turzii și Centru istoric Cluj

Ora 08:00 – Mic dejun. Vizita la Mănăstirea Nicula, Cheile Turzii și centrul istoric al Clujului. Cina seara la cazare.

ZIUA 3

453 km 3.5 km 7

Aiud, Blaj, Alba Iulia, Sibiu

Ora 08:00 – Mic dejun. Plecare spre București cu opriri pentru vizita la Aiud, Blaj, Alba Iulia și Sibiu. Întoarecere la București.

Obiective Program

Cetatea Feldioara

Feldioara (în maghiară Földvár, în traducere Cetatea de Pământ, în germană Marienburg, în traducere „Cetatea Mariei”, în latină Castrum Sancte Maria) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov, Transilvania, România. Face parte din regiunea istorică Țara Bârsei, aflându-se la cca. 500 m deasupra nivelului mării. Numele românesc al localității este derivat din maghiară, Föld-Vár, care înseamnă cetate de pământ. Denumirea germană Marienburg înseamnă Cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania.

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea, aşa cum ni se înfăţişează astăzi, acoperă o suprafaţă de aproape 11 ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare. Datorită poziţiei dominante pe care o ocupă în apropierea drumului european E 60, în dreptul oraşului, este o prezenţă remarcabilă de la mare distanţă. În ciuda unor speculaţii avansate de diferiţi autori, este sigur că suprafaţa sa a fost utilizată în preistorie, însă nu și în Antichitate, de către daci sau romani. La fel de sigur este că reprezintă o creaţie medievală, un complex arhitectonic major, cu nivele rezultate în cinci secole de funcţionare. Anul primei sale consemnări documentare este 1324. Dar acesta nu este al întemeierii, care trebuie să fie anterioară măcar cu câteva decenii. Atunci când a început să funcţioneze, a fost mereu legată de autorităţile publice rânduite într-o ierarhie specifică Evului Mediu: rege – voievod – castelan – scaun şi autorităţi scăunale. Raporturile dintre ele s-au modificat doar în sensul eliminării intermediarilor, astfel încât, la final, dispunem de un centru al scaunului Rupea și de autoritatea principatului Transilvaniei, intermediată adesea doar de „Universitatea” saşilor (organizarea autonomă), cu centrul de la Sibiu.

Salina Turda

Excursie scolara elevi Salina Turda

Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 î.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale de 17-34 m adâncime și 10-12 m lățime. În afara masivului de sare de la Durgău, Romanii au exploatat și masivul de sare învecinat de la Băile Romane (în zona ștrandului actual). Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Castrul roman Potaissa a apărat exploatările de sare de la Turda. Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri. După retragerea romanilor în anul 274, până în secolul al XI-lea, nu există dovezi certe că extracția sării ar fi continuat. În primul document cunoscut până în prezent cu referire la sarea de la Turda, emis de cancelaria maghiară în anul 1075, este menționată vama ocnelor de sare de la Turda (Torda) într-un loc de lângă râul Arieș „qui dicitur hungarice Aranas (Aranyos), latine autem Aureus” („în locul ce se cheamă pe ungurește Aranyos, iar pe latinește Aureus”) . Acest punct de vamă era situat în preajma fostului pod roman (folosit în tot timpul Evului Mediu, până la finele sec. XVIII), pe amplasamentul așezării fortificate de mai târziu numită Szentmiklos (Sf. Nicolae). În cursul secolului al XIII-lea este pomenită explicit existența ocnei de la Durgău-Turda. Astfel, la 1 mai 1271, se dăruia capitului Episcopiei de Transilvania „ocna de sare de la Durgău-Turda (Dörgö-Torda)”.

Cluj-Napoca

Piața Muzeului – cea mai veche piață a orașului, formată din clădiri cu arhitectură gotică și barocă, precum și din situri arheologice romane și transformată în zonă pietonală. Aici poți vedea Biserica Franciscană și Mănăstirea Franciscană, Obeliscul Carolina, primul monument laic al orașului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Casa Matia Corvin, un alt monument emblematic. Piața Unirii – Asemenea Pieței Muzeului, Piața Unirii se mândrește cu unele dintre cele mai importante ansambluri arhitectonice gotice, baroce și neo-baroce din Transilvania: Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, Muzeul de Artă, Muzeul Farmaciei, pe care nu am mai apucat să-l vizităm, statuia lui Matia Corvin, Strada în oglindă și vechile palate nobiliare.

Turnul Croitorilor

Turnul face parte din vechiul zid de apărare al orașului, care înconjura în vremuri de demult o suprafață de 45 hectare, cât măsura cetatea, și este unul dintre puținele care s-au păstrat într-o stare foarte bună până în zilele noastre (practic, turnul este astăzi intact). În fața lui, se află statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul care a fost tras în țeapă în anul 1601 și al cărui trup a fost expus în apropierea bastionului.

Biserica Reformată

Este una dintre cele mai masive construcții gotice din întreaga Transilvanie, având mai degrabă aspectul unei cetăți. Aici se organizează periodic tot felul de concerte și evenimente.

Biserica Sfantul Mihail

Biserica Sfantul Mihail este ridicata în Piata Centrala din Cluj Napoca și are o arhitectura gotica. Constructia ei a inceput în 1316, pe locul unui fost cimitir, și a fost finalizata în 1487, după 2 reprize. Actualul turn cu ceas, cel mai inalt turn de biserica din Romania, trebuia sa mai aiba un frate geaman, dar acesta nu a mai fost ridicat. Edificiul a deservit mai multe comunitati religioase, dar astazi este catolica. Orga din biserica este cea originala din 1753, dar a fost restaurata de mai multe ori. Aici a fost celebrat botezul lui Matei Corvin.

Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula, renumita pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, se afla la cativa kilometri distanta de orașul Gherla, în localitatea Nicula, intre multe dealuri impadurite. Anual, în ziua de 15 august, cand manastirea își serbeaza hramul, anume Adormirea Maicii Domnului, mii de pelerini, atât din tara, cât și de peste hotare, se aduna în poienile din jurul bisericii, închinându-se și nevoindu-se după puteri.

Cheile Turzii

Cheile Turzii reprezinta un defileu facut de Valea Ariesului în Muntii Trascau. Cheile se întind de-a lungul Vaii Hasdate din judetul Cluj și sunt o rezervatie naturala protejata de UNESCO. Cu o lungime de peste 1350 m și o inaltime de peste 200 de metri, Cheile Turzii s-au format prin erodarea rocilor de calcar de catre raul Hasdate. Invecinata cu alte trasee turistice precum Cheile Borzesti, Cheile Turului sau Cascada Ciucas, aceasta destinatie de o frumusete rara reprezinta una dintre cele mai bune zone de alpinism din Romania. Relieful din aceasta zona a creat peste 250 de trasee de alpinism și escalada. La Cheile Turzii turistii pot intalni un relief carstic salbatic cu peste 1000 de specii de plante și animale. Printre stanci abrupte, grohotisuri, pesteri și turnuri de piatra, abundenta florei și a faunei aduce impreuna turistii indragostiti de natura din toate colturile tarii.

Cetatea Aiud

În mijlocul orașului Aiud se păstrează una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania (sec. XIII-XVI), Cetatea Aiudului. Cetatea este monument istoric, cu codul AB-II-a-A-00172. Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată. Cetatea a fost construită în secolul XIV, datorându-și aspectul actual modificărilor din secolele XVI și XVII. Cercetările arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o așezare daco-romană, suprapusă de o fortificație de pământ. Pe acest loc cercetările arheologice au relevat existența unei așezări daco-romane din secolul III, peste care ulterior a fost înălțată o fortificație de pământ. Peste această fortificație, a fost ridicată cetatea în două faze. Cercetările arheologice au decoperit prima fază ca având loc în secolul XIV. Aceste date intră în contradicție cu tradițiile locale săsești care indică ridicarea cetății înainte de marile invazii ale tătarilor din 1241, dar nu a putut fi confirmată această ipoteză. În prima fază cetatea era de fapt o biserică fortificată, similar multor alte biserici fortificate transilvănene. A două fază de construcție a cetății Aiudului a avut loc în perioada secolelor XVI-XVII. Forma actuală a cetății a fost definită în cea de-a două fază de construcție, când zidurile au fost extinse.

Blaj

“Mica Roma”, asa cum l-a numit Mihai Eminescu, orașul Blaj este amplasat la aproximativ 40 km de Alba Iulia. Micut și cochet, cu strazi curate și parcuri ingrijite, Blajul adaposteste obiective turistice de care cu siguranta a auzit fiecare roman.

Câmpia Libertății

Un loc cu o deosebită însemnătate pentru istoria României, Câmpia Libertății a adunat în anul 1848, 40.000 de români din Transilvania care au strigat la unison “Noi vrem să ne unim cu tara!” Marea Adunare de la Blaj a fost unul dintre cele mai importante evenimente petrecute în timpul Revolutiei Romane de la 1848. În anul 1977 a fost inaugurat ansamblul monumental Gloria alcatuit din poarta istoriei și 3 statui din bronz care infatiseaza 3 fete în port traditional care tin deasupra capului cununi de laur. Acestea simbolizeaza Tara Romaneasca, Moldova și Transilvania. În stanga monumentului se regaseste Aleea Revolutiei, 26 de busturi din bronz care prezinta personalitati ale culturii romanesti dar și conducatori ai Revolutiei din 1848.

Piața 1848

Centrul orașului, Piata 1848 adaposteste unele dintre cele mai importante obiective din oraș: Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime, primele scoli sistematice în limba romana, Biblioteca arhidiecezana (astazi Școala ajutatoare), casa unde a locuit Timotei Cipariu, gradina botanica școlara (in spatele Liceului agroindustrial). În imediata apropiere se regaseste Castelul Arhiepiscopal, cea mai veche cladire din oraș care astazi adaposteste resedinta Arhiepiscopului Major al Biserici Romane Unite cu Roma Greco – Catolice.

Teiul lui Mihai Eminescu

Amplasat la marginea orașului, aproape de drumul catre Tarnaveni, este locul unde marele poet al Romaniei a exclamat “Te salut din inima, mica Roma!”. În 1866 Mihai Eminescu si-a dorit sa ajunga în Blaj, după ce al său professor Aron Pumnul, originar din aceste zone, i-a descris atât de frumos orașul. După un drum lung din Bucovina, Mihai Eminescu a ajuns pe hula, dealul unde se găsește și acum renumitul tei și s-a odihnit la umbra acestuia.

Crucea lui Avram Iancu de pe Dealul Crucii

Impunatoarea cruce amplasată pe dealul vizibil din orice colț al Blajului a fost ridicată pe Dealul Crucii ca simbol al evenimentelor din 1848. Atunci, în vremea Marii Adunari Nationale, o legiune de moti în frunte cu Avram Iancu a supravegheat de sus Campia Libertatii. De aici, panorama asupra orașului este spectaculoasă. Teiul lui Mihai Eminescu și Crucea lui Avram Iancu, două monumente reprezentative pentru Blaj se regasesc la câteva sute de metri distanta unul față de celalalt.

Informații Suplimentare Ofertă

  • Include: cazare cu demipensiune la hotel / pensiune ( minim 3* ), transport cu autocar / microbuz
  • Nu include: intrarile la obiectivele turistice, prânz și alte cheltuieli personale
  • Tarif: 385 Lei / persoană
  • Itinerar: București, Sinaia, Bușteni, Brașov, Bran, Râșnov, Brașov, București
  • Obiective:

    Cetățile Feldioara și Rupea, Salina Turda, Mănăstirea Nicula, Cheile Turzii și Centru istoric Cluj, Aiud, Blaj, Alba Iulia, Sibiu

  • Telefon Detalii: 0770 573 540

Întrebări Frecvente

Întrebare: Programele afisate pe site/catalog pot fi modificate ?
Răspuns: În functie de preferintele clientului orice program poate fi modificat.


Întrebare: Se poate organiza pe traseu masa de prânz în cadrul unui restaurant ?
Răspuns: Bineinteles, de comun acord se va stabili meniul in urma propunerii locatiei de catre agentie.


Întrebare: Există și variante de transport cu o capacitate mai mica de 50 de locuri ?
Răspuns: Bineînțeles, există și varianta unui MIDI – AUTOCAR de 35 de locuri și a unui microbuz de 21 de locuri.


Întrebare: Cu cât timp înainte se poate cere realizarea unei excursii de grup?
Răspuns: Cu minim 30 de zile calendaristice înainte de data dorită pentru realizarea acesteia.


Întrebare: Care este procedura de plată a excursiilor de grup?
Răspuns: Se achită 40% avans în momentul cererii ferme, iar restul sumei de plata cu 10 zile înainte de realizarea excursiei.


Descarcă PDF Program

Descarcă întregul Catalog PDF

Cere o ofertă pentru acest program

Completează formularul de mai jos și vei primi în cel mai scurt timp o ofertă de nerefuzat, pe care grupul vostru o va transforma într-o amintire pentru o viață! Alege Andrei Travel pentru experințe de neuitat!

ex. Ion Popescu
Necesar pentru primirea ofertei cerute
Pentru confirmare trimitere ofertă prin SMS
Localitatea din care se pleacă în excursie
Minim 40
Profesori și însoțitori (maxim. 8)
Scrieți data exactă sau aproximativă la care doriți să efectuați excursia


Vezi și toate programele din aceeasi CATEGORIE

S-ar putea să îți placă și următoarele excursii:

TESTIMONIALESUS